A Magyar Öntészeti Szövetség 1992 decemberében alakult a korábbi Magyar Öntészeti Egyesülés bázisán.

A Magyar Öntészeti Szövetség a hazai öntészet szakmai érdekképviseletét ellátó társadalmi szervezet, melynek néhány kivételtől eltekintve valamennyi jelentősebb vas-, acél-, alumínium- és egyéb színesfémöntöde tagja. Az öntödék többsége árutermelő, vagy más szóval béröntöde, amelyek hazai illetve külföldi megrendelésekre gyártanak öntvényeket az ipar szinte valamennyi ágazata, a közüzemek és közszolgáltató cégek számára.

A szövetségnek az öntödéken kívül az öntészeti háttéripari pl. segédanyagokat gyártó cégek és kereskedelemmel, tanácsadással foglalkozó vállalkozások is tagjai.

A szövetség alaptevékenysége a hazai öntészet érdekeinek képviselete, amely az általános munkaadói és gazdasági érdekképviseleten, érdekközvetítésen túl, konkrét szakmai képviseletet jelent. Ez utóbbi közé sorolható a környezetvédelemmel, szakmai oktatással összefüggő tevékenység mellett a nemzetközi kapcsolatok kialakítása és fejlesztése. Ide tartozik a tagok piacra jutását segítő tevékenység is, amely többek között piaci információk készítését és továbbítását, öntvényigény esetén a cégek kiajánlását, ajánlatkérések megküldését jelenti.

A szövetség tevékenységében fontos szerepe van a tagokat segítő szolgáltatásoknak, melyek közül a jelentősebbek a következők:
– A szövetség vállalkozik a hazai és nemzetközi beszállítói vásárokon a tagok közös részvételének megszervezésére.
– A szövetség gondozza és működteti a “MÖSZIT” Információs kereső rendszert amely szintén az “asztal”-ról elérhető. A keresőrendszerbe bárki kérheti felvételét, aki a magyar öntészetben végez üzleti tevékenységet.
– A szövetség az öntészetet érintő tanulmányok, elemzések készítésére, információs előadások, konzultációk, tanfolyamok szervezésére is vállalkozik.

A Magyar Öntészeti Szövetség alapszabálya itt megtekinthető: Alapszabaly 2016

A Magyar Öntészeti Szövetség az alkatrészrajz, anyagminőség, a gyártani kívánt darabszám és egyéb műszaki, szállítási követelmények ismeretében szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére a következő címen:

MAGYAR ÖNTÉSZETI SZÖVETSÉG

H-1211 Budapest, Öntöde u. 10.
Telefon: (36-1) 420-4812
E-mail: foundry@foundry.hu

Szalai János elnök
Telefon: (36-20) 567-4290
E-mail: pyroven@invinetwork.hu

Zelei Gábor ügyvezető
Telefon: (36-20) 340-4964
E-mail: gabor.zelei@foundry.hu

Perczel-Fifek Gabriella titkárság
Telefon: (36-30) 378-1130
E-mail: foundry@foundry.hu